Dă-ți voie să greșești! Greșelile sunt trepte în evoluția ta

Să presupunem că prima dată când ai încercat să mergi în picioare ca bebeluş, te-ai rostogolit, ai căzut, şi ai spus: „Nu pot. N-o să reuşesc”. Nu ai fi ajuns prea departe gândind astfel, nu crezi? Sau dacă te lăsai păgubaş după prima greşeală pe care o făceai la o problemă simplă de matematică. Astfel nu mai puteai să lucrezi cu banii, să mergi la cumpărături ori să faci orice altceva, am sau nu dreptate?

În opinia mea, greşelile reprezintă o parte esenţială a procesului de creştere; dacă evităm să facem un lucru din cauză că ne temem ca nu cumva să greşim, ne privăm de tot ce este bun în dezvoltarea şi în viaţa noastră. Evident, acest argument poate fi extins până devine absurd. Poți spune că dacă tot învăţăm din greşelile noastre, atunci e bine să facem cât mai multe greşeli; cu cât facem mai multe greşeli, cu atât vom învăţa mai mult. Eu nu îți sugerez să mergi până acolo cu acest argument; spun doar că să foloseşti posibilitatea de a face o greşeală drept scuză că nu ai ceea ce îţi doreşti nu este altceva decât ignoranţă.

Greşelile pe care le-ai făcut în trecut fac parte integrantă din educaţia ta; trebuie să te scuturi  de praf şi să o iei de la capăt, nu să te lași păgubaş fiindcă ai făcut o greşeală şi nu ai obţinut rezultatul scontat. Fiecare greşeală făcută în viaţă te-a adus la înţelegerea pe care o ai acum. Binecuvintează-ți greşelile, mulțumește-le, scutură-te de praf şi continuă-ți drumul. În mod sigur vei face greşeli şi de acum încolo, însă vei învăţa din toate, pentru că nicio greşeală nu e fatală decât dacă tu îi permiți să fie aşa.

Fragment din cartea "50 de idei care îţi pot schimba viaţa", Robert Anthony.

greseli in viata1

Editura: Vidia 
Cartea: 50 de idei care îţi pot schimba viaţa
Autor: Robert Anthony 
Anul: 2012
Advertisements

2 thoughts on “Dă-ți voie să greșești! Greșelile sunt trepte în evoluția ta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s