Cele cinci limbaje ale iubirii

Vorbim rar despre semnificația ei reală, dar ne pricepem excelent în a o oferi. Dăruim iubirea prin declarații spumoase sau prin fapte mărețe, prin cadouri originale sau prin îmbrățișări călduroase. Uneori nici nu spunem că iubim, lăsăm faptele noastre și ajutorul nostru necondiționat să vorbească de la sine. Alteori iubirea noastră se măsoară în ore și zile petrecute în doi, în discuții interminabile purtate până la ora trei dimineața, abandonați fiind într-un univers captivant creat de energia gândurilor noastre.

Mereu m-am întrebat de ce pentru mine declarația cea mai sinceră de iubire o reprezintă timpul pe care mi-l oferă cineva. Așa cum spunea și Anca Ciobotaru în articolul  Te iubesc… în alt fel

timpul oferit este cel mai sincer “Te iubesc!” pe care un om alege să-l spună fără cuvinte. Dorința sinceră de a petrece timpul în compania cuiva este un fel de a-i spune: “Pur și simplu, te plac!”. 

În cartea lui Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale iubirii, am înțeles perfect de ce. Pentru că limbajul meu de iubire este timpul .

Poate că este ciudat să simplifici miile de feluri de a ne declara iubirea în cinci limbaje simple, dar Gary Chapman a avut curajul să o facă. Iar curajul și experiența lui au creat o carte minunată.

Cele cinci limbaje mi-au resetat toată percepția avută până atunci despre iubire. Nu am știut niciodată că în iubire lucrurile sunt atât de simple precum le prezintă Gary. Singuri complicăm lucrurile crezând că toți iubim în același fel. Dorim ca oamenii să ne iubească așa cum vrem noi, nu așa cum știu ei. Oferim celorlalți ceea ce credem noi că au nevoie, și nu ceea ce vor ei cu adevărat. Atunci apare conflictul, un conflict care se traduce simplu în: “Nu mă mai simt iubit/ă”.

Ce ne sfătuiește Gary Chapman să facem în astfel de situații este să descoperim ce limbaj de iubire avem. Având în vedere că sunt doar cinci limbaje, nu este foarte greu să observăm care ni se potrivește:

  1. Declarațiile
  2. Timpul în doi
  3. Darurile
  4. Serviciile
  5. Contactul fizic

Înțelegând limbajul pe care îl avem noi și partenera/ul, începem să ne ajutăm reciproc declarându-ne iubirea nu în modul în care știm, ci în modul în care partenera/ul dorește. În carte vei afla mai multe explicații și mai multe detalii despre cum să faceți asta. Gary Chapman aduce ca exemplu problemele multor cupluri pe care le-a consiliat în cei 30 de ani petrecuți în calitate de consilier matrimonial. Nu doar că te vei regăsi în aceste probleme, ci vei afla chiar rezolvarea lor.

Cartea este scrisă într-un stil flexibil și amuzant, dându-ți impresia că stai de vorbă cu cel mai bun prieten al tău. Este o carte care se citește neapărat în doi, dar care devine inutilă dacă nu aplici ce este în ea.

Dacă știi limba engleză poți afla ce limbaj de iubire ai aplicând testul pe site-ul oficial al cărții: http://www.5lovelanguages.com/.

 

 

Advertisements

One thought on “Cele cinci limbaje ale iubirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s